program towarzyszący targom Nówka Sztuka

Targi NÓWKA SZTUKA ONLINE to wyjątkowa platforma w Internecie, która daje Wam możliwość bezpośredniego kontaktu z wyselekcjonowanymi artystami.

W dniach 28-29 zapraszamy też na wywiady LIVE z twórcami na Facebooku!

Będziecie mogli skontaktować się z Artystami dzięki bezpośrednim adresom mailowym, przez Facebooka, Instagrama, wideo rozmowę na żywo lub jeśli tak wolicie – odwiedziny w pracowni.

Przybliżamy Wam sylwetki Twórców, wierząc, że jeśli lepiej ich poznacie, zobaczycie gdzie i jak pracują ułatwi to zrozumienie ich twórczości.

WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE:

Zapraszamy do kanału VIDEO NÓWKA SZTUKA !

CYKL ODWIEDZINY W PRACOWNI:

CECYLII MALIK

MONIKI DROŻYŃSKIEJ

BARTOLOMEO KOCZENASZA

PIOTRA LUTYŃSKIEGO

ADAMA RZEPECKIEGO

TOMASZA GÓRNICKIEGO

NATALII KOPYTKO

JUSTYNY MAZUR

MARLENY BICZAK

WYDAWNICTWIE KARAKTER

CYKL WPROWADZENIE DO KOLEKCJONOWANIA

Wykłady jak zapoczątkować własną kolekcję

CYKL ROZMOWY:

Video transmisja na żywo  Panelu Dyskusyjnego – Rektor Akademii Sztuk Pięknych Profesor Andrzej Bednarczyk i Michał Borowik, kolekcjoner Młodego Pokolenia, twórca Polish Art Now w rozmowie Magdaleny Kownackiej O kolekcjonowaniu w dobie Instagrama, o galeriach, o autopromocji w sieci, o inwestowaniu w sztukę.

Wywiad live Agnieszki Szuścik z Ewą Bolińską-Gostkowską, senior editorem i foreign rights managerem w wydawnictwie Znak. Praktyczne wskazówki dla ilustratorów i projektantów graficznych jak nawiązać współpracę z wielkim wydawnictwem.

CYKL SPOTKANIA:

– jak wyglądał proces powstawania rzemiosła artystycznego, co łączyło artystów, jak rozpoznać ich autorskie dzieła.

Zapraszamy  do obejrzenia 3 wywiadów z ekspertami zakresie rzemiosła artystycznego.

Bożena Kostuch, powojenna krakowska ceramika artystyczna i mozaika. Jacy artyści tworzyli, charakterystyka ich twórczości. Spółdzielnia kamionka Łysa Góra, krótki rys historyczny.

Aleksandra Skorek, Instytut Szkła Artystycznego: Krakowskie szkło artystyczne, krótka historia Instytutu, artyści i ich realizacje, charakterystyka szkła krakowskiego, jak rozpoznać.

Natalia Kopytko- sentymentalna podróż do Łysej Góry. Wizyta w pracowni Natalii. Współczesne realizacje artystki, które inspirowane  się lokalną twórczością i ceramiką Łysogórską. Jej kolekcja ceramiki łysogórskiej. Osobista historia związana z kamionką i miejscowością.

Polskie powojenne rzemiosło artystyczne przeżywa aktualnie swój renesans. Nastąpiła społeczna zmiana, dzięki której zaczynamy doceniać i odkrywać nie tylko ceramikę architektoniczną w przestrzeni publicznej, ale i coraz chętniej otaczać się mniejszymi formami, które niegdyś wykonane zostały w warsztatach rzemieślniczych.

Powojenne rzemiosło artystyczne, zwłaszcza to, za którym kryje się konkretne nazwisko czy historia, coraz częściej staje się obiektem zainteresowań kolekcjonerów. Tendencje rynkowe, a także wyniki aukcyjne z ostatnich lat potwierdzają ogromną popularność ceramiki artystycznej z Łysej Góry czy szkła krakowskiego, które jeszcze kilka lat temu  bezimiennie trafiały do jednej szuflady pod nazwą PRL.